lichterleven.org

"A "Social media

..a.. Social media?

 

Je leest een bericht op bijvoorbeeld Facebook en je bent het totaal niet eens met de schrijver.nDan kan je twee dingen doen: je laat het zo of geeft jouw mening over het stukje. Als je het zo laat en er verder geen actieve actie op onderneemt, dan heb je er waarschijnlijk persoonlijk geen last van en raakt het je niet. Als je er echter wel door geraakt wordt is de neiging om er op in te gaan veel groter. Op zich niets mis mee. Maar...., hoe reageer je dan? Als je meteen reageert, gebeurt dit vaak uit emotie. Emotie kan een verstandige woordkeuze in de weg staan. Wanneer ik sommige reacties lees, schrik ik van het taalgebruik. Het lijkt wel of alles geoorloofd is. Het gaat ook vaak per opbod, de een wil de ander overtreffen lijkt het. 

Als je iemand om zijn mening of uiting met de dood bedreigt, dan ben je toch zelf een crimineel? 

Zoals gezegd speelt emotie een belangrijke rol. Als je wilt reageren op ietswat je niet aanstaat of waarvan je vind dat het niet terecht is, dan is dat je goed recht, maar beter is het om de behoefte even te parkeren zodat de emotie wat zakt. Het commentaar wat je dan gaat geven past waarschijnlijk beter bij je zelf. Wellicht breng je dan iets waardevols in zodat de mensen gaan nadenken en misschien hun visie herzien.

Je moet je ook bedenken dat NIETS VERDWIJNT op het internet! Een ondoordachte opmerking kan je jaren later nog opbreken. Ook nu raken mensen nog hun baan kwijt omdat er weer iets opduikt uit het verleden. ( vooral in de politiek )

Het kan ook zijn dat je niet aangenomen wordt vanwege opmerkingen op het net. Of degene die jij ooit hebt bekritiseerd op een niet nette wijze zit nu tegenover jou. 

Los daarvan kunnen jouw opmerkingen mensen heel erg pijn doen. Bedenk dat er altijd veel meer aan de hand is dan dat je op dat moment leest! Als je de onbedwingbare behoefte hebt om te reageren of je mening te ventileren, neem dan eerst de moeite je in de zaak te verdiepen en lees je eigen tekst driemaal door en laat hem door iemand anders lezen voordat je hem plaatst.

 

In vrede en respect; Hans.